Reducer CSS

Sidst opdateret april 29, 2024

Har du spørgsmål?

Indtast dit nummer, så ringer jeg tilbage.

DK flag

Velkommen til en verden, hvor hvert sekund tæller på nettet. Når du besøger et website, er det ikke kun indholdet, der betyder noget, men også hvor hurtigt det indlæses. Langsomme websites kan frustrere besøgende, øge chancen for, at de forlader siden igen, og i værste fald føre til tabte salg. Men hvad kan man gøre for at forbedre dette?

En af de mest effektive måder at forbedre et websites hastighed er gennem hastighedsoptimering af Cascading Style Sheets, bedre kendt som CSS. CSS er kode, der fortæller browseren, hvordan indholdet på din side skal se ud — alt fra skrifttyper og farver til layoutet af indholdet. Men hvis CSS-koden ikke er optimeret, kan det bremse dit website betydeligt.

I denne artikel vil vi vise, hvordan du kan strømline din CSS og derved ikke blot forbedre loadtiden, men også sikre en glattere og mere tiltalende brugeroplevelse. Lad os tage et kig på, hvordan du kan tune din CSS og give dit website den hastighed, det fortjener.

Hvordan CSS påvirker dit websites hastighed

CSS, eller Cascading Style Sheets, er et kraftfuldt værktøj til at styre visningen af HTML-elementer på en webside. Mens CSS bidrager til visuelt tiltalende og funktionsdygtige sider, kan det også have en betydelig negativ indflydelse på sidens ydeevne, hvis det ikke håndteres korrekt. Et af de største problemer er, at CSS er “render-blocking”. Det betyder, at browsere skal stoppe og fuldstændigt indlæse og parse CSS-filer, før de kan fortsætte med at opbygge og vise siden. Dette kan især skabe forsinkelser, når CSS-filer er store eller komplekse, da de kræver mere tid til download og bearbejdning.

Desuden kan omfangsrige CSS-filer forøge antallet af HTTP-forespørgsler, især hvis flere eksterne stylesheets anvendes. Hver ekstra forespørgsel tilføjer yderligere forsinkelser til sidens indlæsningstid. Disse problemer kan forstærkes på mobile enheder, hvor netværksforbindelser ofte er langsommere og mindre pålidelige.

Værktøjer til analyse af CSS-performance

For at optimere din CSS og forbedre sidens load-tider er det vigtigt at kunne identificere, hvor problemerne ligger. Der findes flere værktøjer, der kan hjælpe med denne opgave:

1 – Google PageSpeed Insights: Dette værktøj analyserer din webside og giver en detaljeret rapport om potentielle problemer, der påvirker ydeevnen, herunder CSS-relaterede problemer. Det giver også forslag til forbedringer.

2 – WebPageTest: Ligesom PageSpeed Insights tilbyder WebPageTest detaljerede waterfall views af alle elementer, der indlæses på en webside. Dette kan hjælpe med at spotte render-blocking CSS og andre ressourcer.

3. Chrome DevTools: DevTools i Google Chrome har flere funktioner til ydeevneanalyse, herunder en ‘Coverage’-fane, hvor du kan se, hvor meget af dit CSS der faktisk bruges på en given side. Dette kan være nyttigt for at identificere og fjerne unødvendigt CSS.

Disse værktøjer er afgørende for at få indsigt i, hvordan CSS påvirker din sideload og for at tage informerede beslutninger om, hvordan du kan reducere din CSS’s indvirkning.

Teknikker til reduktion af CSS

Når du har identificeret problemområderne med dine CSS-filer, er næste skridt at implementere strategier for at reducere deres indvirkning. Her er nogle effektive teknikker:

 • Minificering: Minificering fjerner unødvendige mellemrum, kommentarer og tegn fra din CSS. Dette reducerer filstørrelsen og gør det hurtigere for browseren at parse filen.
 • Sammensmeltning af CSS-filer: Hvis dit website bruger flere separate CSS-filer, kan det øge antallet af HTTP-forespørgsler, hvilket kan sænke sidens hastighed. Ved at kombinere disse filer i én kan du reducere antallet af forespørgsler og dermed forbedre ydeevnen.
 • Asynkron eller forsinket indlæsning: For at forhindre CSS i at blokere renderingen kan du anvende teknikker som at indlæse ikke-kritisk CSS asynkront eller forsinke indlæsning af bestemte stylesheets. Dette kan gøres ved at bruge attributter som async eller defer i link-tags for CSS.

Anvend kritisk CSS

En effektiv metode til at forbedre sidens indlæsningstid er brugen af “Critical CSS”. Denne teknik omhandler at identificere og indlejre CSS direkte i HTML, der er nødvendig for at style siden synligt i det første skærmbillede (“above the fold”). Ved at gøre dette sikres det, at nødvendige stilarter indlæses øjeblikkeligt uden at skulle vente på fuld indlæsning af eksterne CSS-filer, hvilket kan forhindre render-blocking.

Denne proces kan automatiseres med værktøjer som Critical, der analyserer dit websites brug af CSS og hjælper med at udtrække og inline det kritiske CSS. Når det kritiske CSS er indlejret, kan resten af CSS’en indlæses asynkront, hvilket forbedrer den oplevede loadtid betydeligt.

Moderne CSS-teknikker og -praksis

Moderne CSS-teknikker kan også spille en stor rolle i optimeringen af dit website. Ved at anvende CSS Flexbox og Grid kan du reducere behovet for yderligere frameworks eller komplekse layout-scripts, der kan gøre dit website langsommere. Disse CSS-moduler tilbyder mere effektiv kode, der er lettere at vedligeholde og hurtigere for browseren at behandle:

 • CSS Flexbox er ideel til 1-dimensionelle layouts og kan håndtere dynamisk indhold størrelse og orden uden ekstra overhead.
 • CSS Grid giver en kraftfuld løsning til 2-dimensionelle layout-kompleksiteter, hvilket gør det lettere at designe komplekse layouts uden at ty til hacky løsninger som nestede tabeller eller multiple divs.

Derudover kan udskiftning af traditionelle billeder med CSS-baserede designs som gradients, shadows og shapes reducere sidelastningstiderne ved at mindske antallet af HTTP-forespørgsler og den samlede datamængde.

Komprimer din CSS

Det er også vitalt at vedligeholde og opdatere dit CSS for at sikre, at det forbliver så effektivt som muligt. Ubrugt eller forældet CSS kan akkumulere over tid, især på større sites eller i projekter, hvor mange forskellige udviklere har bidraget. Værktøjer som UnCSS og PurifyCSS kan hjælpe med at scanne dit website og fjerne ubrugt CSS, hvilket resulterer i en slankere og hurtigere stylesheet.

Foruden automatisk værktøjer er det en god praksis regelmæssigt at gennemgå og revidere din CSS manuelt. Dette inkluderer at fjerne gamle hacks, der ikke længere er nødvendige, og konsolidere og forenkle CSS-regler, hvor det er muligt. En velvedligeholdt CSS-base er lettere at arbejde med og hurtigere for brugerne at downloade og parse.

Yderligere optimeringstips

For at maksimere ydeevnen af dit website ud over direkte CSS-optimeringer, kan du overveje disse yderligere strategier:

 • Brug af Content Delivery Network (CDN): Ved at bruge et CDN kan du distribuere dit indhold geografisk tættere på dine brugere. Dette reducerer latency, forbedrer downloadtider og hjælper med at skalere din infrastruktur ved at mindske belastningen på din primære server. For CSS-filer kan dette betyde hurtigere indlæsningstider, især for brugere, der er fysisk langt fra din server.
 • Effektiv cachehåndtering: Sørg for, at din server er konfigureret til at udnytte browsercaching. Ved at sætte passende Expires, Cache-Control, og ETag headers, kan du instruere brugernes browsere til at gemme kopier af CSS-filer. Dette forhindrer gentagne downloads af de samme filer, hvilket gør efterfølgende sidevisninger hurtigere.
 • HTTP/2: Hvis din server understøtter HTTP/2, skal du sikre, at det er aktiveret. HTTP/2 introducerer forbedringer som multiplexing og headerkompression, som kan reducere antallet af forbindelser, der kræves for at indlæse en side og forbedre hastigheden overfor HTTP/1.

Optimer din CMS-platform

Content Management Systemer (CMS) som WordPress, Joomla eller Drupal kan have stor indflydelse på dit websites performance gennem deres håndtering af CSS og andre ressourcer. Her er nogle tips til at optimere dit CMS:

 • Fjern ubrugte plugins og temaer: Hver ekstra plugin eller tema kan tilføje ekstra CSS-filer til din webside, hvilket potentielt kan sænke loadtiden. Gennemgå og fjern dem, der ikke er nødvendige.
 • Optimer temaer: Vælg letvægts temaer eller skræddersy dit nuværende tema for at reducere antallet af ekstra CSS-filer og scripts, det indlæser.
 • Benyt caching plugins: Mange CMS-platforme har plugins eller moduler, der kan cache hele sider, reducere serverens arbejdsbyrde og forbedre sidens loadtid markant.

Optimer billeder og medier

Selvom billeder ikke direkte er en del af CSS-optimering, spiller de en stor rolle i den generelle sidens ydeevne:

 • Komprimer billeder: Anvend værktøjer til at reducere filstørrelsen af dine billeder uden at gå på kompromis med kvaliteten. Dette kan markant reducere sidens dataforbrug.
 • Anvend moderne billedformater: Formater som WebP eller AVIF tilbyder bedre kompression end traditionelle formater som JPEG eller PNG, hvilket kan reducere sidens vægt betydeligt.
 • Lazy loading: Implementer lazy loading for billeder, så de kun indlæses, når de nærmer sig brugerens viewport. Dette reducerer den mængde data, der skal indlæses ved den første load, og forbedrer den oplevede performance.

Ved at følge disse tips kan du sikre, at dit website ikke kun er hurtigere, men også mere effektivt og behageligt for dine brugere. Hver lille optimering kan føre til forbedringer i SEO, konverteringsrater og brugerengagement.

Har du stadig spørgsmål?

Indtast dit nummer, så ringer jeg tilbage.

DK flag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du vide om din hjemmeside er hurtig nok?