Hvad er caching?

Written by azadhabib

september 29, 2023

Grundlæggende om browsercaching.

Browsercaching refererer til den praksis, hvor webbrowsere gemmer kopier af webressourcer lokalt på en brugers enhed. Denne proces reducerer belastningen på serveren og forbedrer indlæsningstiden for tilbagevendende besøgende.

  • Hvordan det fungerer: Når en bruger besøger en hjemmeside, vil browseren tjekke, om den allerede har gemt versioner af filerne lokalt. Hvis det er tilfældet, vil den bruge disse cachede versioner i stedet for at hente dem fra serveren igen.
  • Fordele: Betydeligt hurtigere sideloadning for tilbagevendende besøgende og reduceret serverbelastning.
  • Styring af caching: Webudviklere kan bruge HTTP-headere til at styre, hvordan og hvor længe browseren skal cache bestemte filer. Dette sikrer, at brugerne altid ser den mest opdaterede version af en side.

Content Delivery Networks (CDN) og caching.

Et CDN er et netværk af servere, der er placeret rundt om i verden, designet til at levere webindhold hurtigere til brugere ved at cache det tættere på deres fysiske placering.

  • Hvordan CDN’er fungerer: Når en bruger anmoder om en ressource, der er cachet på et CDN, vil CDN-serveren tættest på brugeren levere indholdet. Dette reducerer den tid, det tager for data at rejse, hvilket fører til hurtigere indlæsningstider.
  • Fordele ved CDN-caching: Hurtigere sideloadning for brugere over hele verden, beskyttelse mod trafikspidser og DDoS-angreb, og reduceret belastning på den primære webserver.
  • Optimal konfiguration: At vælge den rigtige CDN-udbyder og korrekt konfiguration er afgørende for at maksimere fordelene ved CDN-caching. Dette inkluderer at bestemme hvilke filer der skal caches, hvor længe og hvilke CDN-servere der skal bruges.

Server-side caching og teknikker.

Mens browser- og CDN-caching fokuserer på brugerens enhed eller mellemliggende servere, handler server-side caching om at optimere, hvordan din primære webserver leverer indhold.

  • Opcode caching: Dette involverer at cache den kompilerede version af din PHP-kode, så serveren ikke behøver at kompilere den hver gang en bruger anmoder om en side.
  • Objektcaching: For hjemmesider, der trækker data fra en database, kan objektcaching gemme denne data i serverens hukommelse, hvilket reducerer behovet for gentagne databasemøder.
  • Sidecaching: Hele HTML-sider kan også caches på serveren. Når en bruger anmoder om en side, vil den cachede version blive sendt i stedet for at generere siden fra bunden.

Caching er en af de mest effektive metoder til at forbedre webstedsydeevnen. Ved korrekt at udnytte forskellige caching-strategier kan websteder sikre, at indhold leveres til brugere så hurtigt og effektivt som muligt, uanset hvor de befinder sig i verden. Uanset om det er browsercaching på brugerens enhed, et globalt netværk af CDN-servere eller server-side teknikker, spiller caching en central rolle i at gøre weboplevelsen lynhurtig og smidig.

You May Also Like …

Video og multimedieoptimering

Videoformat og komprimering. Videoindhold er en af de mest dataintensive elementer på en hjemmeside, og det rigtige...

Optimering af e-handel hjemmesider

Optimering af produktvisninger. For e-handelswebsteder er produktvisningssiderne (PVS) hjertet af brugeroplevelsen. De...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.