Hvad er PageSpeed?

Sidst opdateret maj 16, 2024

Har du spørgsmål?

Indtast dit nummer, så ringer jeg tilbage.

DK flag

Forestil dig dette: Du klikker på et link til en spændende artikel eller en webshop med et godt tilbud. Men i stedet for at blive mødt af det indhold, du er interesseret i, sidder du og stirrer på en tom skærm, mens en lille cirkel drejer rundt og rundt. Frustrerende, ikke? Det er her, pagespeed kommer ind i billedet. Men hvad er pagespeed egentlig? Og hvorfor skal du overhovedet bekymre dig om det?

Pagespeed er den tid, det tager for en webside at blive fuldt indlæst og vist i din browser, fra du klikker på et link, til alt indhold er synligt. Det lyder måske simpelt, men der er mange faktorer, der påvirker, hvor hurtigt din side indlæses. Og det har stor betydning for både dine brugere og din forretning.

Hvorfor skal du bekymre dig om pagespeed?

Førstehåndsindtryk tæller

Når en besøgende lander på din hjemmeside, er deres første indtryk afgørende. Hvis din side er langsom til at indlæse, har du måske mistet dem, før de overhovedet har set dit indhold. Statistikker viser, at 45% af besøgende forlader en hjemmeside, hvis den ikke indlæses inden for 3 sekunder. Forestil dig det: næsten halvdelen af dine potentielle kunder giver op, før de overhovedet ser, hvad du har at tilbyde.

Brugeroplevelse

En langsom hjemmeside påvirker brugerens oplevelse negativt. Vi lever i en verden, hvor alt går hurtigt, og vi forventer, at internettet gør det samme. Hvis din side er langsom, bliver brugerne irriterede og går andre steder hen, hvor de kan få en hurtigere og bedre oplevelse. Dette er især vigtigt, hvis du driver en webshop. Hvis din side er langsom, vil brugerne måske ikke vente på, at den indlæses, og de køber i stedet fra en konkurrent med en hurtigere side.

SEO og Google

Page speed er også en vigtig faktor for din placering i søgeresultaterne på Google. Google har bekræftet, at de bruger page speed som en af deres ranking faktorer. Det betyder, at hvis din side er langsom, kan det påvirke, hvor højt din side rangerer i søgeresultaterne. Og lavere rangeringer betyder færre besøgende. Google stræber efter at levere den bedste oplevelse for deres brugere, og det inkluderer at vise sider, der indlæses hurtigt og problemfrit. Så hvis du vil forbedre din SEO og få mere organisk trafik til din hjemmeside, er det vigtigt at optimere din pagespeed.

Mobiloplevelse

Vi ser en stigende tendens, hvor flere og flere brugere tilgår hjemmesider via deres mobile enheder. Faktisk er det nu sådan, at der er flere besøgende fra mobile enheder end fra desktop. Brugerne forventer den samme hurtige og problemfri oplevelse på mobilen, som de får på desktop. Google tester også din sides hastighed ved hjælp af en hurtig 4G-forbindelse for at sikre, at mobiloplevelsen er optimal. Hvis din side ikke performer godt på mobilen, kan det skade din placering i søgeresultaterne yderligere.

I en verden, hvor konkurrence om opmærksomhed er intens, og brugerne forventer øjeblikkelig tilfredsstillelse, er pagespeed en afgørende faktor. Det handler ikke kun om at gøre en god førstehåndsindtryk, men også om at fastholde brugerne, forbedre din konverteringsrate, styrke dit brand og forbedre din SEO.

Hvad påvirker din pagespeed?

Indhold og designvalg

Hver beslutning, du træffer om indhold og design, påvirker din sides hastighed. Store billeder, videoer og tunge scripts kan gøre din side langsommere. Optimer dine billeder ved at reducere deres filstørrelse og brug den rette opløsning.

Webhosting

Valget af webhosting kan have en stor betydning for din sides hastighed. Der findes flere typer hosting, og det er vigtigt at vælge den rigtige for din side:

 • Delt hosting: Den billigste løsning, hvor din side deler serverplads med andre hjemmesider. Dette kan føre til langsommere hastighed, hvis de andre sider bruger mange ressourcer.
 • Virtuelle private servere (VPS): En opgradering fra delt hosting, hvor din side får sin egen virtuelle server. Det gør din side hurtigere og mere skalerbar.
 • Cloud hosting: Minder om VPS, men din side kan ligge på flere servere. Dette gør din side mere pålidelig og mindre påvirket af trafikspidser.
 • Dedikeret hosting: Den dyreste løsning, hvor du har en hel server kun til din side. Dette giver dig fuld kontrol og den bedste hastighed, da du ikke deler ressourcer med andre.

Brugernes placering

Hvor dine brugere befinder sig, kan også påvirke din sides hastighed. Jo længere væk de er fra serveren, desto længere tid tager det for dataene at nå frem. Brug af Content Delivery Networks (CDN) kan hjælpe ved at placere kopier af din side på servere tættere på dine brugere.

Forbindelsestype

Du kan ikke styre, hvilken type internetforbindelse dine brugere har, men det har stor betydning for, hvor hurtigt din side indlæses. Brugere med langsomme forbindelser som 3G vil opleve længere indlæsningstider, men du kan optimere din side til at skalere baseret på brugernes forbindelsestype.

Browser og enhed

Forskellige browsere og enheder påvirker også, hvordan din side indlæses. Nye versioner af browsere optimerer ofte hastigheden, så det er vigtigt at teste din side på forskellige browsere og enheder for at sikre en god oplevelse for alle brugere.

Sådan forbedrer du din pagespeed

Nu hvor vi har forstået, hvorfor pagespeed er vigtig, og hvilke faktorer der påvirker den, er det tid til at se på, hvordan du kan forbedre din sides hastighed. Hastighedsoptimering handler om at tage konkrete skridt for at sikre, at din hjemmeside indlæses hurtigt og effektivt. Her er nogle praktiske tips til hastighedsoptimering:

Optimer dit indhold

 1. Billedoptimering
  • Reducer filstørrelsen på dine billeder uden at gå på kompromis med kvaliteten. Brug værktøjer som TinyPNG eller JPEG-Optimizer. Sørg for at levere billeder i den rette opløsning til brugerens skærm.
 2. Aktiver kompression
  • Aktiver kompression på din server for at reducere størrelsen af filer, der sendes til browseren. Gzip er et populært værktøj til dette formål.
 3. Fjern død kode og CSS
  • Ryd op i dine CSS- og JavaScript-filer ved at fjerne ubrugt kode. Dette reducerer mængden af data, der skal downloades og behandles af browseren.

Værktøjer til måling af pagespeed

Før du kan forbedre din pagespeed, er det vigtigt at vide, hvor du står. Der findes flere værktøjer, der kan hjælpe dig med at måle og analysere din sides hastighed. Disse værktøjer giver dig værdifuld indsigt i, hvad der kan optimeres, og hvordan du kan gøre det. Her er nogle af de mest populære værktøjer til hastighedsoptimering:

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights er et gratis værktøj fra Google, der analyserer indholdet på din hjemmeside og giver konkrete forslag til, hvordan du kan forbedre hastigheden. Værktøjet giver dig en score baseret på din sides ydeevne både på desktop og mobile enheder. Ud over at måle downloadhastigheden ser Google også på, hvordan du har implementeret de bedste praksisser, som Google anbefaler, f.eks. brug af kompression og browser caching.

Uptrends Website Speed Test

Uptrends tilbyder en omfattende webhastighedstest, der giver dig detaljerede metrics om din sides ydeevne. Med dette værktøj kan du simulere forskellige browsere, enheder og forbindelseshastigheder for at se, hvordan din side præsterer under forskellige forhold. Du kan også vælge at teste din side fra forskellige geografiske placeringer, f.eks. Los Angeles eller Amsterdam, for at få en fornemmelse af, hvordan brugerens placering påvirker hastigheden.

Har du stadig spørgsmål?

Indtast dit nummer, så ringer jeg tilbage.

DK flag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du vide om din hjemmeside er hurtig nok?